De eerste 100 dagen: The making of Perron Lanxmeer

De eerste honderd dagen

Het duurde zo’n beetje anderhalf jaar voordat de overeenkomst tussen de NS en de BEL getekend kon worden en de ruimte per 1 september beschikbaar kwam voor gebruik.

We ervoeren een stroomversnelling toen de organiserende groep van de 80e verjaardag van Marleen Kaptein ons vroeg of ze bij slecht weer op 29 oktober 2023 ook in Perron Lanxmeer de verjaardag konden vieren. We weigerden, want er waren alleen nog maar stoelen en een bar, verder niks. Maar ze drongen aan en we gingen overstag. Hoe mooi dat de echt eerste startbijeenkomst meteen samenviel met het vieren van de 80e verjaardag van de oprichtster van de Wijk EVA Lanxmeer. En een feest was het. Zo’n 100 mensen bezochten de verjaardag, waaronder de burgemeester Gerdo van Grootheest. Het was een superstart, nu veel mensen op deze wijze konden kennismaken met het net naamgevende Perron Lanxmeer.

Op 4 november 2023 vond er een eerste bijeenkomst plaats waarbij de bewoners werd gevraagd om initiatieven aan te dragen. Dit leverde een twintigtal ideeën op: tangodansen, fietsreparatie, gedichtendag, schaaktournooi, gespreksbijeenkomsten, van allerlei ideeën werden er geïnventariseerd. Men bleek enthousiast.

We stelden uit de geïnteresseerden een vrijwilligersgroepje samen die ook zich bezig wilden houden met het opknappen van PL en op 25 november 2023 vond de eerste klusdag plaats. Marja en José en Minette hielden zich bezig met het interieur, de kleuren, de inrichting. De wanden werden geschilderd, oude stoelen van Werk aan het Spoel haalden we op, panelen van theater De Blauwe Schuur kregen een plek, oude gordijnen van Carleen en Marc werden opgehangen, oude gordijnen van Lek en Linge werden voor het grote rolluik gehangen, tafels van Nicoline en Geert en Marja kregen een plaats, vloerkleden van de ouders van Floris, de piano van Rutger en Nelleke, de oude bar van Werk aan het Spoel mocht naar binnen, twee kasten werden beschikbaar gesteld door De Unie, Jan Theunissen schonk een tijdschriftenkast, de overgebleven planten van Harrie en Marian kwamen in de ruimte net zoals een aantal van haar schilderijen en zo knutselden we alles aan elkaar tot een klein en knus theatertje/centrumpje… tja, dat is het.

Kosten

Kochten we dan niks? Ja hoor. De ALV van de BEL stelde € 7.500,- beschikbaar, naast de kosten voor gebruik. We kochten een grote tent, toen bleek dat we alleen heel duur konden verwarmen (we draaiden de gaskraan dus maar dicht), we kochten verf en kwasten, we kochten naampanelen, we huurden aanhangers om de spullen te verrijden en allerlei spullen om gordijnen op te hangen. We kochten LED panelen om de oude TL verlichting te vervangen, maar verder kochten we niet zoveel, alles werd namelijk geschonken. Alles wordt vrijwillig gedaan, er wordt niemand betaald. ‘Door de wijk en voor de wijk en daarbuiten’ is het credo.    

Verwarming

Het verwarmen van de ruimte bleek een uitdaging. Er hangen wel twee gasunits, maar het stoken ervan bleek zeer kostbaar. We experimenteerden met Infraroodpanelen, maar dat bleek geen succes.  We besloten dus een aparte ruimte te maken die apart verwarmd kon worden en dat werd een aparte tent van 40 m2. En dat blijkt goed te werken met een klein elektrisch kacheltje. Zodra de temperatuur boven de 15 graden komt is de hele ruimte te gebruiken.

Activiteiten en catering

Er zijn al verschillende verdere activiteiten geweest, een twintigtal inmiddels (telling per 14 maart 2024). Al veel rondleidingen door de wijk zijn er begonnen, Felix, Jaap en Gerard houden zich daar mee bezig, een oudjaarsbijeenkomst met glühwein en spelletjes, een boeken/spelletjes/dvd ruildag. Over de catering hebben we wel even gestoeid, maar Jaap gaf aan dat hij daarover wel de scepter wilde zwaaien en nu staat er een koffieapparaat en een waterkoker (van Jenk) en thermoskannen. Jaap heeft namens Perron Lanxmeer een Waterdispenser gekocht… het moet niet gekker worden.

Sleutelbeheer en rolluik

We maken gebruik van sleutelkastjes. Een paar mensen hebben de code van het sleutelkastje en dat werkt tot op heden prima. We worstelen nog met het rolluik, want dit kan alleen maar van buitenaf bediend worden. Jos gaat een knop aan de binnenzijde maken om het luik te openen en sluiten en zorgt er dan zelfs voor dat die werkt als de stroom uitvalt. Een harde eis van de NS.